PROIECT ERASMUS+ “DIGITAL TRAINER”
Asociația ELOAH Craiova, derulează în perioada decembrie 2020 – noiembrie 2021, proiectul „DIGITAL TRAINER”, ID: 2020-1-RO01-KA104-078713, realizat cu sprijin financiar al Comisiei Europene, prin programul Erasmus+, acțiunea KA104, în domeniul educației pentru adulţi.
Asociația ELOAH Craiova este o organizație non-profit, cu caracter educativ, cultural și filantropic, pentru promovarea valorilor societății civile în vederea dezvoltării comunității prin educație informală – non formală, având ca obiect principal furnizarea de activități de formare/ dezvoltare personală. Formatorii cu specialități diverse oferă gratuit servicii de formare și consultanță în: management organizațional, management de proiect, resurse umane, tehnici de lucru cu adulții, metode de integrare a adulților, economie socială – promovarea principiilor europene și a drepturilor omului, etc.
Deviza noastra este „ÎNVĂŢĂM ÎMPREUNĂ” iar membrii noștri s-au implicat în diverse proiecte pentru reducerea marginalizării tinerilor/ adulților ce au părăsit școala de timpuriu și creșterea egalității șanselor și reintegrării adulților defavorizați.
Misiunea Asociației ELOAH Craiova este aceea de a contribui la îmbunătățirea calității comunității doljene prin dezvoltarea de programe și servicii sociale bazate pe formare și educație și pe parteneriate naționale și europene, care să susțină persoanele aflate în dificultate, cu risc de marginalizare și excluziune socială. Astfel, Asociația ELOAH Craiova a dezvoltat o serie de soluții prin care se promovează incluziunea socială a persoanelor care provin din medii defavorizate, reducerea disparităților sociale și discriminărilor de orice natură. Valorile organizației noastre sunt:învățarea pe tot parcursul vieții, egalitatea de sanse, echitatea și incluziunea, respectarea drepturilor omului, toleranța și respectul, dialogul intercultural și multilingvismul.
Organizația oferă persoanelor din grupuri dezavantajate oportunităţi de învăţare, educația reprezentȃnd elementul cheie al prevenirii riscului sărăciei, al excluziunii sociale, al dezvoltării umane și al promovării unei societăţi incluzive, promovȃnd astfel egalitatea de șanse, nediscriminarea pe orice fel de criteriu, echilibrul de gen și incluziunea socială. Într-o configuraţie modernă, asociaţia noastră îşi dorește să contribuie real la transpunerea în practică a dezideratelor: progres, competență, eficiență, calitate,creativitate.
Tinându-se cont de :
- numărul foarte mare de șomeri adulți din județul Dolj;
- colaborarea dintre Asociația ELOAH Craiova și factorii decizionali din județul Dolj, respectiv, din localități în care este nevoie de forță de muncă pentru realizarea parcurilor industriale, realizarea și modernizarea sistemelor de canalizare, a sistemelor de transport, etc;
- rata mica de participare și absolvire a adulților la cursurile noastre, care i-ar ajuta la (re)încadrarea în muncă și la integrarea socială;
- politica managerială a asociației prin care, în fiecare an, aproximativ 50 % dintre trainerii asociației trebuie să se perfecționeze prin diverse cursuri;
- obiectivele Planului European de Dezvoltare al Asociației ELOAH Craiova;
- echipa managerială a decis ca o metodă de rezolvare, scrierea proiectului DIGITAL TRAINER, prin programul Erasmus+, ce are ca scop: sporirea șansei integrării sociale și pe piața forței de muncă a cursanților noștri prin dezvoltarea competențelor digitale ale acestora în urma perfecționării europene în domeniul pedagogic și digital ale trainerilor Asociației ELOAH Craiova.
Obiectivele acestui proiect sunt:
1. Dezvoltarea competențelor digitale și pedagogice, prin perfecționarea realizată în anul 2021 prin programul Erasmus+ a 6 formatori: 3 participanți la cursul DIGITAL CLASSROOMS și 3 participanți la cursul ROBOTICS AND CODING oferite de organizația CAPPADOCIA EDUCATION, cursuri cu tematica: pedagogie modernă, utilizarea programului Adobe Flash Professional Animation și a PCB=tablouri de programare împreună cu platforma open-source Arduino.
2. Participarea sporită a formabililor la noile cursuri moderne și atractive care să genereze scăderea ratei de abandon cu 30% și creșterea procentului de absolvenți integrați pe piața muncii în firmele cu care colaborăm, cu 30% până în anul 2023.
3. Folosirea laptop-urilor și a tabletelor în proporție de 90% prin realizarea de către cei 6 traineri a minim 12 teme care să poată fi accesate online de orice cursant de pe e-platforma noastră https://cursuri-moodle.asociatiaeloahcraiova.ro/
4. Dezvoltarea dimensiunii europene a organizației prin: scrierea altui proiect Erasmus+ până în anul 2023, cooperarea cu alte organizații similare europene, dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză, utilizarea platformelor europene cu specific de educația adulților, cunoașterea și respectarea culturilor, valorilor și principiilor europene.
5. Dezvoltarea personală a trainerilor, sporirea încrederii în sine și a respectului pentru învățarea pe tot parcursul vieții, creșterea capacității de lucru în echipă și de cooperare cu colegii.
6. Popularizarea activităților proiectului, a specificului educației pentru adulți și a programului Erasmus+ la cel putin 60 persoane prin activitățile de diseminare până în anul 2022.
Mobilitățile s-au desfășurat în Roma-Italia pentru 2 fluxuri x3 traineri în perioda 02-08.08.2021 pentru cursul ROBOTICS AND CODING și 09-15.08.2021 pentru cursul DIGITAL CLASSROOMS.
Tinând cont de faptul că ne dorim ca formabilii noștri să capete competențe digitale, iar cursurile noastre să fie cât mai atractive, moderne profund interactive, atunci când am căutat perfecționarile potrivite pentru formatorii noștri, am căutat noțiuni inovative, mai puțin cunoscute. Astfel, cursurile DIGITAL CLASSROOMS, respectiv ROBOTICS AND CODING, au reprezentat răspunsul perfect pentru cerințele noastre, cu atât mai mult cu cât acest răspuns venea din partea serioasei organizații de formare CAPPADOCHIA EDUCATION, cu care noi am mai avut ocazia și onoarea să colaborăm.
Prin primul curs, trainerii noștrii au învățat să realizeze o adevărată „clasă digitala” prin care toate lecțiile pot fi transformate prin animații, jocuri mobile și videoclipuri integrate prin platforma software multimedia „Adobe Flash Animation”. Prin cel de-al 2-lea curs, PCB – tablourile de programare, vor motiva și formatorii și cursanții în procesul de învățare, se vor putea explica modern procesele și fenomenele, ajutând formabilii să răspundă la întrebările „De ce învățăm acest lucru” și „Cum am nevoie de asta în viața reală ”. Deasemenea au învățat despre instrumente utile pentru îmbunătățirea învățării, pentru rezolvarea problemelor sau doar pentru a se distra, permițându-le să exemplifice spiritul inovației și spre construirea unei națiuni inteligente în secolul XXI: Micro-bitul, care este un instrument educativ și creativ pentru a încuraja cursanții să se implice activ în scrierea pentru calculatoare, iar Arduino este o platformă open-source folosită pentru proiecte de construcții electronice.
Beneficiarii acestui program de mobilitate vor putea la rândul lor să disemineze cunoștințele dobândite în cadrul cursurilor, atât în beneficiul celorlalţi formatori din asociaţie și din comunitate, dar mai ales în beneficiul cursanţilor și implicit al familiilor acestora.
Sustenabilitatea proiectului va fi dată de competențele obținute, de cele 12 lecții moderne,1parteneriat, 1proiect Erasmus+, cele 3 sesiuni de informare, orientare și consiliere profesională a adulților, produsele diseminării, materialele promoționale, pag. Facebook și utilizarea Aplicației Erasmus+ de către toți formatorii.
Datorită noilor competenţe şi experienţei acumulate de către participanții la mobilităţi, va spori dimensiunea europeană a asociației şi va creşte calitatea actului de formare, schimbȃndu-se astfel mentalitatea privind învăţarea pe tot parcursul vieţii.
Trainerii beneficiari ai acestui curs vor realiza activităţi de follow-up prin care vor putea disemina atȃt colegilor, cȃt mai ales, formabililor şi automat si familiilor acestora, precum şi comunităţii locale, atragȃnd astfel şi alte organizaţii în programul Erasmus+.
Acest proiect este finanțat cu susținere din partea UE, prin Programul Erasmus+.
Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar UE nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.
Manager de proiect
Prof.dr.ing. ANCA BORGOVAN-CUȚĂ